Ontvangst en bewaartips
Ontvangst
Na ontvangst haalt u de EPS koeldoos leeg. Gevaccumeerde verse vis vriest u bij voorkeur in. Dit om bacterie groei tegen te gaan.
Vers verpakte vis (niet gevaccumeerd) bewaard u bij voorkeur onder in de koelkast. Op deze plek in het het koelst, en zo voorkomt u dat eventueel vocht niet op ander voedsel kan lekken.
Verse vis is 4 dagen houdbaar in de koelkast na productiedatum, welke op de verpakking staat. En 3 maanden in de vriezer bij minimaal -15 graden.
Zet uw koelkast op 4 graden, dit is overigens voor alle producten in de koelkast beter.
Milieuverontreiniging
Vis die in de zee is gevangen bevat bijna nooit een te grote hoeveelheid stoffen als gevolg van milieuverontreiniging. Deze vissen worden namelijk rond de leeftijd van 3-4 jaar gevangen.
Dan zijn ze nog te klein en te jong om voorkomende verontreinigingen op te slaan in te hoge gehaltes.
Bacteriën in vis
Visproducten bederven veel sneller dan vleesproducten. Voordat bacteriën in schadelijke hoeveelheden op de vis aanwezig zijn, is de vis al bedorven.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis eet men simpelweg niet!
Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Kenmerken van verse vis:
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.
De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin.
Verse vis ruikt fris. Hoe ouder de vis, hoe meer de vis gaat stinken.
Bij visfilets is het lastiger te beoordelen of de vis vers is, zeker als de filet is voorverpakt. Het is goed als de filet glanst en niet is verkleurd. Verse visfilet ruikt zilt, is stevig en verliest bij zachtjes duwen geen vocht.
NB: Vis wat gevacumeerd is en wordt geopend, heeft altijd eerst een doffe kleur. U zult merken dat het weer op kleur komt als u het eventjes op het aanrecht op temperatuur laten komen vlak voordat u begint met het bereiden ervan. Hiervan is gevacumeerde haring een goed voorbeeld van!
Risicovolle producten
De meest risicovolle bacterie in een visproduct is Clostridium botulinum. Deze bacterie kan ook na het koken overleven. Vacuüm verpakte gerookte vis is hier het grootste risicoproduct. Om deze reden zullen wij gerookte vis nooit vacuüm verpakt aanleveren.
Verder kan de Listeria-bacterie voorkomen in koud gerookte zalm. Deze bacterie is een risico voor zwangere vrouwen. Het is belangrijk dat deze zalm voor consumptie gekoeld blijft. Ook doet u er goed aan de houdbaarheidstermijnen in acht te nemen. Zie voor verder informatie voor zwangeren de pagina zwangerschap en vis.
Virussen in levende oesters kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Wij verkopen oesters uit water dat de kwaliteit van drinkwater heeft, wat de kans op deze virussen verminderd.